24. lokakuuta 2020

Ilmatorjuntamuseo (haaste#4)


Tänään meillä oli tiedossa kanojenkuljetusreissu Tuusulaan ja päätimme samalla katsastaa muutaman museon siellä päin. Monet alueen museoista ovat avoinna vain kesäisin, mutta löytyi sieltä neljä avoinna olevaa kohdetta, joista kävimme kolmessa.

Normaalitilanteessa emme varmaankaan olisi tulleet käyneeksi Ilmatorjuntamuseossa, mutta museohaasteen yksi kinkkinen kohta odotti tekijäänsä. Museossa kävimme läpi kaksi hallia ja pienemmän kapteenin kievarin. Kahden hehtaarin ulkoaluetta emme lähteneet kiertämään ja kassahenkilö kummastelikin lähtiessämme, että näinkö äkkiä katsoimme kaiken!   



Vitriineissä oli vanhoja kuvia ilmatorjuntaan liittyen.



Esteettinen mielenkiintoni kohdistuu aina tällaisin vanhoihin tuotteisiin ja niiden hienoihin pakkauksiin! Nämä pitivät sisällään tupakkatuotteita, tulitikkuja, partahommia ja suklaakonvehteja : )



Helsingin suurpommituksista kerrottiin melko paljon. Tämä hieno kuva on Helsingin Yliopiston palosta 27.2.1944.



Museossa oli useampiakin kokemuskertomuksia rintamalta. Haasteessa numero 4 pyydetään etsimään sotaan liittyvästä näyttelystä ovela sotasuunnitelma tai pysäyttävä selviytymistarina. Sotasuunnitelmia näissä museoissa kai vähän harvemmin esitellään, mieleen tulee lähinnä Raatteen tien tapahtumat. Mutta selviytymistarinoita löytyi täältä muutamakin, yllä olevassa kuvassa yksi pysäyttävimmistä.





Pommit saivat aikaan lohdutonta tuhoa : (

Näistä kuvista tulee mieleen Dubrovnikin kaupunki, jossa vierailimme kesällä 2016. Museossa näimme kuvia kaupungista sodan keskellä ja sen jälkeen. Oli todella kummallista tajuta, että niistä ajoista on kulunut varsin vähän aikaa. Lukuvuoden 1991-1992 vietin vaihto-oppilaana Turkissa ja sinne päätyi kanssamme muutama amerikkalainen jotka olivat aluksi olleet menossa Jugoslaviaan, mutta tilanteen takia heidän vaihtovuotensa muutettiinTurkkiin. Olin 17-vuotias ja varsin lähellä käytiin veristä sotaa. Jotenkin ne museon kuvat todella iskivät tuon asian tajuntaan, kokemus oli todella pysäyttävä. 



Päivän teeman mukaisesti (24.10. YK:n päivä) oli kapteenin kievarissa nurkkaus, jossa oli esillä YK:n toimintaan liittyviä juttuja.

Muut Tuusulan kohteet liittyivät melko yllättäen taiteeseen : ) Niistä lisää seuraavassa postauksessa!



 

4 kommenttia:

  1. Onpa hienoa, että noin kinkkinen haastekohta täyttyi. Sota on kauheaa, kunpa kaikki sodat kaikkialla päättyisivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä, sitä toivon minäkin. Harvoin niissä on todellisia voittajia.

      Poista
  2. Ihan varmasti tuossakin museossa on paljon mielenkiintoista nähtävää. Minua ahdistaa kaikki sotaan liittyvä niin paljon, että mahdollisuuksien mukaan jätän siihen liittyvät museotkin väliin. Toisaalta sodan kauhut on hyvä näyttää jälkipolville, jotta ne eivät toistuisi.
    Poika suoritti intin Hyrylässä ja siksi niissä nurkissa tuli muutaman kerran käytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla oli kattavasti esillä myös lottien toimintaa ja muutenkin naisten tehtäviä sota-aikana, ne olivat kiinnostavia. Toisaalta oli myös juuri sellainen ohjus, jolla ammuttiin malesialaiskone alas : (( Sota on kauheaa, mutta niinkuin sanoit, on niistä hyvä kertoakin.

      Poista