13. tammikuuta 2020

Museokierros Hämeenlinnassa, osa 2 (haasteet 27 ja 33)

Seuraavaksi suuntasimme Hämeenlinnassa Sibeliuksen syntymäkotiin. Se oli pienehkö talo kaupungin keskustassa, jossa Sibelius tosin asui vain muutaman vuoden ennenkuin hänen äitinsä meni konkurssiin ja perhe joutui muuttamaan äidinäidin luokse.Talo oli sisustettu aikakauden kalusteilla, Sibelius siis tuskin on nukkunut juuri tuossa kehdossa. Sisustus oli kaunis joka tapauksessa ja tapetit aivan ihanat : )Tässä museossa saimme tehtyä viidennen museohaasteemme: #27 Etsi museosta yllättävä fakta tai kiinnostava tarina merkkihenkilöstä.

Kuulemma Sibelius tykkäsi pienenä istuskella pianon alla. Piano oli kuitenkin viritetty 3/4 liian matalalle, joten kun piano viritettiin uudelleen, ei se ollutkaan Sibeliuksesta enää kivaa, vaan hän ryhtyi soittamaan viulua. Siksi viulusta siis tuli hänen pääinstrumenttinsa.Seuraava kohteemme oli porvarisperheen koti 1800-luvun lopusta, Palanderin talo. Vasemmalla sali palmuineen, keskellä herrainhuone, jossa hieno Jugend -sisustus. Oikealla lastenkamari.Perheen lapsilla (6 kpl) oli hieno nukkekoti, mutta sitä he saivat kuulemma vain katsella, ei koskea.Salin lattia on alkuperäisessä, hienossa asussaan.Makuutiloissa oli vuoteiden lisäksi mm. rouvan kirjoituspöytä, pesukaappi ja ompelukone sekä paikka koruompeleiden tekemiseen ikkunan ääressä. Oikealla puolella isännän kirjoituspöytä herrainhuoneesta.Vasemmalla alhaalla kiharrin (!).Talon keittiö oli hieman tuoreemmassa asussa, siellä oli jo sähkövalo ja juokseva vesi.

Tässä talossa olisi kyllä kiva asua (jos nyky-mukavuuksia hieman lisättäisiin!), siksipä haaste nro 33: vieraile museossa, jossa haluaisit asua.


Kello oli tässä vaiheessa kierrosta jo yli kolme, mutta ehdimme pikaisesti vielä Hämeen linnaan.Sisäpiha

Tiilien kuivauspaikalle päässeet kotieläimet ja lapset olivat jättäneet jälkeensä tiiliin : )Linnalle tulemme uudelleen vielä kesällä, jolloin vankilamuseokin on auki.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti