12. tammikuuta 2020

Museokierros Hämeenlinnassa, osa 1 (haaste #44)
Löysimme eilen itsemme Hämeenlinnasta, jossa oli tarkoitus koluta museoita ja näyttelyitä. Ehdimme neljään eri paikkaan ja siksi postaus on kaksiosainen. Räpsin niin hirveästi kuvia, että piti askarrella kollaaseja, jotta ei nyt tulisi ihan miljoonaa kuvaa per postaus.Heti aamupäivällä tuli toteutettua museohaaste numero 44: Sovi treffit museoon ja ottakaa yhteiskuva muistoksi museokäynnistä näyttelyn mielenkiintoisimmassa kohdassa. Itse olen kameran takana, mutta muut kykkivät tuolla teoksen "Muukalaiset" seassa.

Kyseessä on siis Tommi Toijan näyttely "Omia kuvia", joka päättyy Hämeenlinnan taidemuseossa tänään 12.1.

Kun museon ovella tajusin, mitä töitä on esillä, parahdin miehelle, että ai nää on näitä, yäk. Muistin Kauppatorilta (ja nyttemmin Jätksaaresta) suurikokoisen pissaavan pojan, josta en tykännyt yhtään. 
Mutta niin vaan näyttelyyn sukellettuani opin tykkäämään näistä hahmoista ja lopuksi olin jo ihan rakastunut. Niin sympaattisia ilmeitä ja kehonkieltä, mikä vaikuttava kokonaisuus!Muukalaisia lisää.Yläkerrassa oli muukalaisten lisäksi mm. saippuakuplia puhaltava hahmo kiven päällä ("Maailman puhaltaja"). Kiven juurella taas istui "Mökö". Yksi roikkui ilmapalloissa suu ammollaan ("Tuulen viemää").Saippuakuplat olivat tosi kaunis kokonaisuus, joka ei kuitenkaan harmillisesti tallentunut kuvaan kovin selvästi.


Portaikossa "Ainainen vappu"."Kultaiset kyyneleet" ja "Yksin"
"Pylväspyhimys" ja joku, jonka nimeä en muista.Yhdessä huoneessa oli kahdessa eri rykelmässä "Fragmentteja". Näitä ja näiden ilmeitä oli hauska tutkia.
Seuraavaksi siirryimme pihan vastakkaiselle puolelle museon toiseen rakennukseen.Siellä oli edellisiin verrattuna tavanomaisempaa taidetta. Oli Kalle Carlstedtin (1891-1952) töitä, joissa monessa oli selvästi nähtävissä Hugo Simbergin vaikutus.Rakennuksen yläkerrassa oli näyttely "Kotimaan kasvot".  Keskellä Hugo Simbergin teos, oikealla Eero Järnefeltin.
Sielläkin oli vielä yksi Toijan työ! Miten suloinen : )

Tämä oli inspiraationa viereiselle työpajalle, jossa kehoitettiin miettimään, mitä hänellä mahtaa olla mielessään. Emme kuitenkaan jääneet työpajailemaan, vaan jatkoimme matkaamme seuraaviin museoihin. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti