7. toukokuuta 2016

Kukkia!Pihallamme on tapahtunut muutama suuri ihme, jotka ansaitsevat tulla raportoiduksi. Yksi näistä on idänjouluruusu (Helleborus orientalis), joka alkoi kukkimaan ensimmäistä kertaa neljän vuoden jälkeen! Istutin sen ensimmäisenä puutarhakeväänämme 2012 ja joka vuosi sen jälkeen se on tehnyt ainoastaan komeita lehtiä. Mutta nyt, yksi kukka!

No tämä kanukka ei nyt ole mikään ihme, mutta en ole sitä ennen kuvaillut, koska en tuota kasvia ole juurikaan arvostanut. Karsimme ensimmäisinä vuosina pihalta niin paljon (kelta)kanukkaa, että se ei aiheuttanut ainakaan mitään positiivisia tunteita koko kasvista. Yhteen pihan nurkkaan jätimme tätä punaista ja onhan se ihan kaunis.

Ja tässä: Omenankukkia tulossa! Juhuuu! Puut (Pekka ja Pirja) istutettiin helatorstaina 2012 ja parina ekana vuonna saimme nauttia kukista ja muutamasta omenastakin. Mutta sitten tuli kaksi täysin kukatonta vuotta, jostain ihme syystä. Ehkä nuoret puut tekevät tuollaista ja se on ihan tavallista? No, syksyllä sitten tökkäsin kunnolla niille syyslannoitetta rautakangella tekemiini kuoppiin ja avot, nyt kukkia on tulossa ainakin muutama rypäs. En tiedä, auttoiko lannoitus, mutta ei kai siitä ainakaan haittaa ollut. Tämän jälkeen on mukavaa bonusta, jos puut tuottavat hedelmää, mutta jo kukat tuottavat valtavan suuren ilon.

Sitten tämä pieni, urhea tarhavarjohiippa. Se on kukkinut ahkerasti monena vuonna, mutta viime keväänä kukkia ei tullut. Tällä viikolla parturoin kasvista viime vuoden kasvuston pois ja vahingossa leikkasin ainakin yhden kukkavanankin. Ehkä olin viime keväänä niin tumpelo, että saksin silloin kukkavanat? Näissä on niin ohuet ja herkät varret, että tarkkana saa olla. Iloitsen näistä kukista nyt sitten kahden vuoden edestä : )

Pienet on ilot puutarhurilla!4 kommenttia:

 1. Varjohiippojen kukkavarret ovat ihan huomaamattomat, jotenkin harmaat, eivät erotu mullasta. Mä en ole ikinä leikannut niiden vanhoja lehtiä, ja tämän kertomasi jälkeen en uskaltaisikaan ;-) Alkukesän ihanimmat kukat olisivat vaarassa!
  Kylläpä on pitkällä kanukan ja ompun lehdet, mutta perässä tullaan! Nyt on tosin sen verran tuulista, ja kun meri on vasta jotain 6-asteista, niin viileähän tuolla ulkona on. Parempi niin, kestää kevät pidempään.
  Onpa kitsas jouluruusu, yksi kukka monen vuoden odottelun jälkeen :-D Hyvä että edes se!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun oli pakko leikata ruskeat varret, kun ne muodosti niin tiiviin puskan. Mutta jatkossa varovaisemmin sitten : ) Tämä lämpö on iiihanaa, mutta toisaalta vähän petollista, kun viileitä ilmoja on vielä väistämättä tulossa. Luonnon vihreä räjähtäminen on ollut mieletöntä seurattavaa. Orientalis antoi todella odottaa itseään. Lapussa oli oikein kirkkaan pinkki kukka ja mielenkiinnolla odotin, että tuleeko kukka olemaan niin pinkki. Aika kirkas se kyllä on, mutta toki murrettu sävy. Pitää vaan vielä suojata jäniksiltä, mm. vihreän Double Ellenin nuput vietiin : (

   Poista
 2. Parhaita ilontuojia ovat juuri nuo yllättäjät, joiden suhteen alkaa jo olla toivo mennyttä. Ehkä niitä pitääkin vähän uhkailla ylös kaivamisella, kompostilla ja oksahakkeeksi silppuamisella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, taisi se jotain säikähtää, kun pukkasi yhden kukan! Jos omenapuut eivät tänä vuonna olisi osoittaneet merkkejä kukkimisesta, olisin ollut aika hilkulla raahata oksasilppurin niiden lähettyville.

   Poista