2. marraskuuta 2012

Lasitaiteilijat


Näitä lasituotteita ei ihan heti uskoisi itsetehsyiksi, mutta kyllä ne on : ) Tai siis tietysti lasimestari on tehnyt suuren osan työtä ja me sitten vaan vähän puhallettiin ja kissantekijä otti pihdeillä kiinni korvien ja nenän kohdalta ja painoi kärjillä silmät kuumaan lasimassaan.


Syyskuun lopulla pääsimme ystäviemme kanssa Fiskarsin käsityöläiskylän lasipajaan vierailemaan. Poikani teki mustan lasipullon, joka tuossa kuvassa hohtaa punaisena. Ovelaa tuollainen tulikuuma massa, oikeastaan jotenkin taianomaista. Venyvää ja paksua, hehkuvaa.


Tyttäreni teki vaaleanpunaisen maljakon, kuinka ollakaan. Lasimestari arvasi tytön värivalinnan oikopäätä eikä ollut yllättynyt ;) Itse päädyin limenvihreään maljakkoon ja mieheni teki Ellin. Tuollaiset lasipystit ja koriste-esineet olisi muuten melko kasarihenkistä kamaa, mutta itsetehdyn leima tekee niistä ihan sympaattiset. Lapsena minulla oli ainakin lasikaloja ja olisko ollut joku possukin. Venytetyt evät ja korvat ja niin edelleen...

6 kommenttia:

 1. Onnittelut lasinpuhaltajille, kauniita esineitä! Hieno kokemus varmaankin päästä kokeilemaan noin haastavan materiaalin työstämistä. Olen joskus käynyt seuraamassa lasinpuhaltajien työtä, se on jotenkin pelottavaa ja mystistä kuumine pätseineen ja suline massoineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Oli tosiaan jännää ja kiva, kun lapsetkin pääsi tekemään. Puhaltamista varten piti tosin tsekata puhaltajan pituus, että pienin pilli on sopivan kokoinen ;)

   Sula massa on aika pelottavaa. Onneksi lasimestari läsitteli sitä!

   Poista
 2. Tosi kivaa! Pääsin joskus opiskeluaikoina erikoisopintoviikolla suunnittelemaan lasiesineen ja sitten mentiin Nuutajärvelle ne tekemään, tosin omani oli muottiinpuhallus, jolloin mestari puhalsi ja itse toimin muottipoikana. Se oli kyllä jännää. Ja nopea piti olla.
  Kasari, todellakin! Muistan hyvin, kun sain joskus ala-asteikäisenä synttärilahjaksi vaaleanpunaisen lasietanan luokkakaverilta. Se oli mulla todella pitkään kunnes myin sen kirpparilla ehkä seuraavalla vuosikymmenellä. Haha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasietana, ihkua :))

   Minkälainen esine tuli muotista? Kuulostaa jänskältä ja haastavalta!

   Poista
 3. Siellä lasipajalla oliskin kiva joskus vierailla. Täältä meidän talon heppatallista löytyi paljon vanhoja lasiesineitä. Oon niitä säilytellyt kun ihan hienoja ne on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasissa on oma viehätyksensä kyllä. Hyvä, kun ovat tallessa!

   Poista