31. heinäkuuta 2020

Serlachius, kohdat 21, 45 ja 46


Mänttä-Vilppula ja siellä Serlachius-museot olivat viimeinen lomareissumme kohde. Tiesimme ennestään, että museot ovat hienoja ja odotukset kyllä täyttyivät.

Ensin tutustuimme Göstaan ja siellä kartanoon, jossa oli näyttely "Kartanon klassikot" . Kartano on valmistunut vuonna 1935 ja se oli tehtailija ja taidemesenaatti Gösta Serlachiuksen ja tämän Ruth-puolison edustuskoti.

Esillä oli kaunista taidetta hienosti ryhmiteltynä. Komealla paikalla käytävän päässä oli Akseli Gallen-Kallelan maalaama Sissi Serlachiuksen muotokuva.

Huomioni kiinnitti melko näkyvä yksityiskohta, kukkamaljakko.
Museohaasteen kohta 21: Katso teosta tai esinettä rajaamalla siitä etusormen ja peukalon avulla mielenkiintoisia yksityiskohtia. Ota kuva kädestäsi ja mielenkiintoisimmasta yksityiskohdasta.Taulut oli ryhmitelty niin taidokkaasti, että jokaisen huoneen ovella teki mieli henkäistä ihastuksesta!

Seassa oli raikkaasti muutama nykytaidettakin edustava teos, mutta pidän yleisesti enemmän näistä klassikoista.Nykutaidetta edusti saksalaisen Anselm Kieferin monumentaalinen teos "Väinämöinen Ilmarinen" vuodelta 2018.
 
Tässäpä tulikin kätevästi eteen museohaasteen kohta 46: Etsi teos tai esine, joka liittyy kansalliseepokseen.

Taiteilijasta ja teoksesta voi lukea lisää täältä.
Paviljonki sopii hienosti kartanon vierelle ja ympäröivään luontoon. Hieman tästä tulee mieleen Louisiana Kööpenhaminassa, mutta ei tämä kyllä sille yhtään kalpene!
 
Paviljongissa oli Petri Eskelisen näyttely "Toimintamuisti" ja Nanna Hännisen "How about future", mutta näitä huomattavasti mielenkiintoisempi oli viimeisen, ison salin näyttely italialaisesta nykytaiteesta.
 Vielä yksi museohaaste täyttyi täällä: 45: Vieraile jossakin Kansainvälistä -kategorian museoista tai näyttelyistä.
Hauskin ja hienoin teos oli ehkä tämä. Federico Pietrellan "Huhtikuun 26. päivästä kesäkuun 30. päivään 2015".
"Leimattu öljy kankaalle (Päiväysleimasimet)" Nerokasta!Katossa roikkui metallisia luita. Keltaisissa huoneissa oli videoteoksia.
Huvittava teos on tämäkin, "Protestipolkupyörä" Jotenkin niin italialaista!

Vieressä pyöri video, missä polkupyörällä ajeltiin Pariisissa ja kovasti protestoitiin.2 kommenttia:

 1. Tehän olette kiertäneet puoli Suomea, tai enemmänkin. Hienoja kohteita kaikki. Olet esitellyt ne houkuttelevasti - niin sanallisesti kuin kuvinakin. Kotimaan matkailu tarjoaa todella paljon mielenkiintoista nähtävää, eivätkä museot yhtään himmene ulkomaisten rinnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! Olin ihan yllättynyt, miten hienoja paikkoja tuolta suunnalta löytyykään. Hirveän paljon on ollut upeita luontokohteitakin nyt esillä, kiitokset tämän erikoislaatuisen kevään ja kesän.

   Vielä yksi postaus tulee Mäntästä, sitten siirryn Espoon museoihin : )

   Poista