15. toukokuuta 2014

Koiranhammas ja sen kavereita






Ensimmäinen koiranhammasliljan kukka on auki! Tosi söpö pikkuinen, ehkä kolmesenttinen suunnilleen. Lisää aukeaa varmaan lähipäivinä, kun lämpimämpääkin pitäisi tulla.



Se kasvaa nuokkuvasti täysin alaspäin ja ylhäältä näyttää tältä. Uusien kukkijoiden kohtaamiset on aina sykähdyttäviä ja hihkaisuja herättäviä tapahtumia ja erityisesti nämä pihan ensiesiintyjät.



Hyasintit ovat myös debytoineet komeasti. Eilen puuhasin näiden läheisyydessä ja moneen kertaan havahduin tuttuun tuoksuun. Millään ei meinannut mennä tajuntaan, että hyasinttipa tietenkin. Ehkä ensi keväänä jo muistan tämän ; )




Viime keväänä istutin terassin aidan viereen kaksi kärhöä, joista vaan toisessa on toistaiseksi elonmerkkejä. Odottelen silti kärsivällisesti, saattaahan se toinenkin vielä herätä. En kuitenkaan voinut vastustaa Honkkarissa näitä muutaman euron pikkuköynnöksiä! Vasemmanpuoleinen on vuorikärhö, joka on kaiketi aika huono talviselviytyjä. Mutta kokeillaan, jos vaikka edes tänä kesänä kukkisi.




Tässä kaivopenkki vähän oudommasta kuvakulmasta. Etualan raparperin siirsin eilen toisaalle, kun eihän sen paikka nyt perennapenkissä ole. Toivottavasti ei ota nokkiinsa. Vaikka pihamme on aika iso, en ole keksinyt raparperille oikein hyvää paikkaa, kaikki sopivat on jo varattu perennoille. Kuvassa istuttamista odottaa muutama kurjenpolvi ja yksi angervo.

Bongaa kuvasta Elli : )



Terassipenkki koki myös vähän entrausta eilen. Kolme uutta keijunkukkaa kokeilee nyt eloaan siinä. Harmillisesti purkeissa ei ollut lajinimiä, mutta tuolle vihreänkellertävälle löysin nimeksi ´Lime Rickey´. Toivon todella, että nämä viihtyvät tässä sillä olen ihan hurahtanut keijunkukkiin. Viime vuonna istutetuista selvisi hyvin Marmalade ja Berry Smoothie, kaksi muuta on henkitoreissaan ja yksi kokonaan menetetty.



Kissa pöydällä. Elli ei saa tulla ruokapöydälle sisällä, mutta kai se on ihan OK piipahtaa ulkopöydän päällä?




16 kommenttia:

  1. Hyasintteja??? En ole ollenkaan älynnyt, että niitä oikeasti voi kasvattaa, eikä vaan ostaa jouluna kaupasta :D. Mutta multa puuttuukin se viherpeukalo kokonaan.

    Ihanalta näyttää teidän piha. Toivon, että meilläkin vielä tänä kesänä päästään taas ihailemaan mustan sijasta vihreää nurmikkoa. Uskon ja toivon niin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuntuukin vähän hassulta, että hyasintti on myös kevätkukka!

      Uskon mäkin, että vihreys vielä voittaa. Luonnon kasvuvoima on niin uskomaton ja kesäkausi on vasta aluillaan.

      Poista
  2. Voi tuo kaivonrenkaan ympärille tehty penkki on sitte hieno! Suotta yritän omaani piilotella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos! Juuri tänään katselin ennen -kuvia alueesta ja kyllä oli kauheita näkymiä! Pitänee tehdä blogipostaus niistä. Kanukat oli sen aika tehokkaasti näkyviltä peittäneet,

      Poista
  3. Totta kai se on ok! Eihän sitä voi kontrolloida josko siinä piipahtaa joku pikkulintu, niin miksei pihan omistaja eli Elli sitten saisi käväistä pöydällä ;-)
    Tietenkin bongasin kukkapenkkikuvasta ensimmäiseksi Ellin... ;-) No, MELKEIN heti ainakin!
    Menee varmaan pari vuotta ennen kuin alkaa yhdistää hyasintin tuoksun myös kevääseen :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, joskus pikku-kissat (ja vähän isommatkin!) vie huomion kaikelta muulta ja suotakoon se heille. Elli haluaisi kiipeillä aidallekin, mutta sen aina kiellän. Tuloksena on hyvin ärtynyttä protestia vaimeiden naukumisten saattelemina.

      Aikamoista aivojen asennon muutosta vaatii tuo hyasintti-asia ; )

      Poista
  4. Koiranhammaslilja on superkaunis ♥. Muutenkin teillä on kivan näköinen puutarha. Ja tottakai bongasin Ellun :)
    Täällä Pirkanmaalla vasta harkitaan kevään/kesän puutarhajuttuja ;)

    Selailin pikaisesti blogiasi ja meillä on ainakin samanlaiset Kiurujen yö-tapetit ja vanhat nojatuolit -mutta eri väreissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bongasinkin teidän kiurut ja tuolit! Tiikkiä meiltä ei taida paljon löytyä. Alkuperäiset puiset (mahonki?) verholaudat on edellisten asukkaiden toimesta sudittu valkoisiksi. Toisaalta ihan ok, mutta olishan se 60-luvun puu aika hieno!

      Viikonloppuna varmaan pääsee koko maassa pihahommiin kun lämpöaalto tulee. Jee!

      Poista
  5. Hoksasin tästä, että meilläkin on "kaivopenkki". Ihania hyasintteja ja takana näkyy myös valkoisia palloesikoita, ilmeisesti? Aina tulee esiin uusia ihastuttavia kasveja, joihin en ole ennen tehnyt tuttavuutta, kuten tänä keväänä koiranhammas. Elli on korea neiti, kilpikonna ja valkoiset sukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, palloesikot on kaivopenkissä voimissaan. Anoppi toi viime keväänä Türistä : )

      Nuo koiranhammasliljat oli Puutarhanikkareilla syksyllä myynnissä ikänkuin irtokarkit, korissa tarjolla kappalehintaan. Toisaalta saa niitä varmaan muualtakin, ainakin netistä.

      Ellin värit on kyllä aika jänskät : )

      Poista
  6. Komeat hyasintit. Koiranhammasta voisinkin kokeilla, kaikki kevätkukkijat ovat tervetulleita. Ja syys-, kesä-, ja talvikukkijat myös :) Minullakin on tuollainen pihakaivo, mutta se on jäänyt vähän pöpelikköön. Ehkä kaivan sen joskus sieltä esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäkin kaivo oli täysin kanukoiden valtaama ostaessamme talon. Horror -kuvia tulossa piakkoin blogiin...

      Kaivo on oikeaastaan ihan kaunis puutarhaelementti, varsinkin vähän sammaloituneena.

      Poista
  7. Useimmissa omakotitaloissa lienee jonkinsortin kaivo pihalla, joten kiva, että laitoit kuvan, miten itse olet ratkaissut puutarhaelämän sen kanssa. Ei sitä minusta tarvitse mihinkään puskaan piilottaa, tuollainen kesän mittaan rehevöityvä kukkapenkki kehystää mainiosti sammaloitunutta betonia.
    Ilman muuta Ellin täytyy päästä pihapöydälle. Sieltähän se pystyy paremmin kontrolloimaan pihan tapahtumia ja valvomaan mamman toimia. Jos pitäisi valita pihapöydän valloittajista kissa tai siitepöly, ottaisin ilman muuta kissan.
    Osa kärhöistä taitaa olla aika hitaasti herääviä. Minullakin on sellaisia, joista ei toistaiseksi näy vielä mitään. Saattaa olla, että ovat talven aikana paleltuneet. Honkkarin muutaman euron köynnökset olivat aika hyväkuntoisen näköisiä taimia, joten niitä minäkin kävin ostamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kai se menee, että mitä ei voi peittää, sitä kannattaa korostaa. Ja tosiaan, kasvit peittää sen aika pian. Jättipoimulehdissä ja pioneissa riittää kokoa ja rehevyyttä!

      Onneksi kärhöt taitavat olla myös aika nopeita kasvajia, joten ei kenties ole haitaksi vaikka köynnökset uusisikin vuosittain.

      Kirjoituksesi puutarhan ongelmakohdista oli mielenkiintoinen. Varmaan kuvaan jonain päivänä meidän ongelmallisia nurkkia ; )

      Poista
  8. Hyasintin tuoksu on huumaavan ihana! Ja ulkona pätevät toiset säännöt kuin sisällä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kummatkin asiat ihan totta. Elli saa koikkelehtia pöydällä, ainakin silloin kun siinä ei syödä.

      Poista