Neuloin viime viikonloppuna aika jännät sukat, joihin liittyy tarina. Mikään ihan uusi ilmiö nämä sukat eivät ole, sillä näiden ohje on vuodelta 2006. Ilmestyessään se oli hitti Yhdysvalloissa, mutta kuulin näistä vasta marraskuussa kollegaltani, joka kaipasi apua kantapään neulomiseen. Lupasin yrittää ja aikani pähkäiltyäni sain sukat aikaiseksi ja sen myötä kantapään ohjeet kollegalleni.
Malli on Cat Bordhin, jota tituleerataan neulomisen "hulluksi tiedemieheksi". Kirjassaan New Pathways for Sock Knitters hän esittelee uuden tavan neuloa sukkia ja 8 uutta sukkamallia. Kollegani lainasi minulle tämän kirjan, mutta suurimman avun neulomiseen sain netistä löytyneestä ohjeesta ja Catin viedoista YouTubessa. Kirja oli melkoisen sekava, koska sukan eri osat olivat eri luvuissa. Myös Ravelryssä on tämä sukka ja linkki ohjeeseen. Cat Bordhi neuloi sukan myös KnittyGritty -ohjelmassa, jota on esitetty myös Liv:illä Neulontakerho -nimisenä.
Sukat neulotaan kaksinkertaisella langalla ja käyttämässäni ohjeessa suositeltiin Austermannin Step -sukkalankaa, jonka kuitenkin totesin liian hintavaksi (yli 12 €/kerä). Päädyin hieman huokeampaan LanaGrossan Meilenweit Merinoon, jonka värit hurmasivat ja erityisesti merinovillan pehmeys houkutteli.
Kärki neulotaan todellakin aika erikoisella tavalla, nimittäin tekemällä neliö ainaoikein -neuletta ja poimimalla sitten silmukat kaikilta sivuilta teräosaa varten. Hauskan näköinen tuosta tuli! Myös sukan päättelyyn oli keksitty huikean kiva tapa: Ensin 5 krs helmineuletta ja varsinainen päättely tuplalangalla (siis nelinkertaisella), jotta reunasta tuli joustava ja kauniisti lettimäinen.
Sukan nimi tulee seuraavasta ilmiöstä:
Coriolis-ilmiö havaitaan vapaasti liikkuvan kappaleen radan poikkeamana, kun tilannetta tarkastellaan pyörivästä koordinaatistosta. Ilmiö voidaan ottaa huomioon lisäämällä kappaleen liikeyhtälöön coriolisvoimaksi kutsuttu tasapainottava näennäisvoima. Näennäisvoima viittaa siihen, että kappaleeseen ei varsinaisesti vaikuta mikään fysikaalinen voima, vaan kappaleen radan kaareutuvuus johtuu siitä, että koordinaatisto on kiihtyvässä liikkeessä (pyörii). Lähde: Wikipedia
Kuulostaa hienolta, vaikka ei nuo fysiikan (?) ilmiöt oikein aukeakaan. Coriolis -kuvio kiertää siis sukan ympäri coriolisvoiman lailla :)
Kaiken voi näköjään tehdä monella tavalla. Taas ihan superkauniit villasukat.
VastaaPoistaUudet tavat on välillä virkistäviä, vaikka opettelu voi joskus ollakin työlästä.
Poistaolen haastanut sut blogissani :)
VastaaPoistaVoi kiitos! Täytyypä vastailla piakkoin.
PoistaKiitos Inka, olet todellinen tehopakkaus. Kyllä minäkin vielä.....joskus.....nyt kun ohjeetkin on.
VastaaPoistaPaljon tsemppiä kantapään tekoon! Ja kuten sanottu, aina saa kysyä lisäohjeita. Ilmoittele sitten, kun sukat on valmiit!
Poista