3. lokakuuta 2020

Turun linna (museohaaste #29)

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna suuntasimme jälleen Turkuun. Tällä kertaa ystäväviemme kanssa lasten jäädessä kotiin. Tai no, tapasimme toki poikaamme, jonka kanssa söimme illallista Aunessa perjantaina ja kävimme kylässä YO-kylässä.

Lauantaina olisimme halunneet funikulaariajelulle, mutta sepä oli jälleen suljettuna vian takia. Ihmettelimme kuitenkin rakennelmaa ja koko systeemiä ala-asemalta käsin. Ideahan on todella hauska sympaattinen, mutta onhan Kakolanmäki ihan onnettoman pieni nyppylä : )Ennen linnaan menoa kiersimme sitä puiston kautta, jotta sain otettua kuvan linnasta kädelläni. 

Museohaasteen kohta 29: Ota kuva linnasta tarpeeksi kaukaa ja aseta kätesi kameran eteen niin, että näyttää siltä, kuin pitelisit jättiläisenä linnaa kädessäsi.

Ruska ja aamupäivän valo oli tuona hetkenä ihan parhaimmillaan!Linna on visuaalisesti käsittämättömän ihana. Holvikaaria, erilaisia kivipintoja, loputtomasti kauniita yksityiskohtia.Aluksi kiersimme esilinnan puolella, jonne oli sisustettu muutamia tyylihuoneita. Kivoja peilejä ja erilaisia tapetteja, pitsiverhojakin oli! Ja kauniita huonekaluja.
Vankilakerroksessa oli aika ankeaa ja ovet todella matalia. Hänellä oli kana kynittävänä.Pitopöydän kuvealma oli jotenkin absurdi. Riikinkukko pöydällä? Hauska ja hieno joka tapauksessa!Muistaakseni tässä oli joulupöytä. Puuroa ainakin näyttäisi olevan tarjolla : )
Osallistuimme suljettujen ovien kierrokselle, jollaisia järjestetään linnassa syksyisin. Opastus oli tosi mielenkiintoinen, pääsimme näkemään linnan alkuperäisen keittiön kaivoineen, joka nykyään toimi lähinnä teknisenä tilana. Kävelimme salakäytävän läpi, jota pitkin tanskalaiset pääsivät linnasta ulos kukistamaan pahaa-aavistamattomat ruotsalaiset, jotka olivat piirittäneet linnan.
Tapasimme linnan karhun, jolla joskus oli tärkeä tehtävä pitää tunkeilijat loitolla.Useissa linnan saleissa oli kauniit kattaukset. Tiedossa oli illalle ehkä häitä tai muita juhlia. Suurimmassa salissa ei ollut kattausta, näin korona-aikaan kovin isoja juhlia ei tietenkään järjestetä. Yhden oven takana pilkisti kattaus lastenjuhlia varten, miten söpöä : )Linnassa pidetään ainakin syksyisin keskiaikakierroksia. Ehkä siihen liittyen paikalla oli keskiaikaisia käsityöläisiä. Mielettömän kiva idea, niin hienosti toteutettu! Voisin kuvitella, että päivä linnanneitona käsitöitä tehden ei olisi ollenkaan hullumpaa ajanvietettä.
Suljettujen ovien kierros huipentui länsitorniin. Oli jännä päästä näkemään linnan tunnistettavien tornien kattorakenteet sisäpuolelta.Meitä varten avattiin muutama ikkunaluukku, josta oli hienot näkymät. Tässä toinen torni, josta en kyllä osaa sanoa, mihin ilmansuuntaan tämä on.Tällaiseenkin keskiaikaporukkaan törmäsimme.
Lopuksi vielä katsaus museokauppaan ja linnan pihakivien ihastelua. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti