22. lokakuuta 2020

Sastamala (haaste #48)



Vielä yksi retkipäivä mahtui syyslomamökkeilyn lomaan. Sastamalasta bongasimme muutaman museon, jotka vaikuttivat kiinnostavilta. Tässä kauniissa talossa sijaitsee suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.



Museolle saavuttuamme meillä oli jo nälkä, joten otimme talossa sijainneesta lounaskahvilasta purtavaa. Kyytipojaksi kokeilin tällaista apteekkarin limonadia, päädyin valkoherukkaversioon. Oli hyvää ja hunajaista : )



Harmillisesti pakohuonetta emme päässeet kokeilemaan, sillä se oli koko päiväksi varattu. Olisi varmaan ollut kiva!



Museon miljöö oli hieno kokonaisuus. Kovin suuresta museosta ei ole kyse, mutta kivoja pieniä ideoita siellä oli hyödynnetty.



Eri aikakausilta oli luotu lukunurkkauksia. Ah, mikä retro lepakkotuoli!

Taempana 1930 -luvun tyylinäyte.







Portaikko oli kyllä erityisen hieno! Ikkunasyvennyksessä oli runonurkka.



Paljon oli pikkiriikkisiä pienoismalleja, joita oli hauskaa katsella. Tässä näkyy vasemmalla kirjapainon johtajan hieno työhuone.



Koulukirjoja esiteltiin myös eri aikakausilta. Jotenkin muistelen, että mulla olisi ollut tuollainen keskellä oleva reppu lapsena, mutta puna-valkoinen.




Kirjasto esiteltiin toki myös. Mies muisteli, että hänen lapsuudessaan kirjastokirjat lainattiin käyttämällä tuollaista mikrofilmikonetta, mutta näin hieno systeemi taisi olla vain Espoossa. Meillä Kirkkonummella mentiin muistaakseni leimattavilla kirjan takaselkämyksen korteilla ja eräpäiväleimoilla, kunnes käyttöön tuli viivakoodinlukijat.



Näitä hakemistokortteja käytettiin kyllä vielä meidän nuoruudessakin ja opiskelujen alkuvaiheessa!



Museon lokerikot oli haustasti kuvitettuja!








Pukstaavin piha-alueen päässä on hieno tornitalo, jossa sijaitsee Sastamalan seudun museo. Tornissa ei ikävä kyllä pääse käymään.






Nyt isomman näyttelyn aiheena oli Pyhäjärveltä evakuoitujen ihmisten tarina. Heidät sijoitettiin suurimmilta osin juuri Sastamalan seudulle.




Tämän nimen tunnistavat varmaan kaikki!




Hauska kuva Pyhäkylän Marttojen käsityökurssin osanottajista 1930-luvulla. 



Ei varmaankaan ollut mukavaa jättää kotiaan ja lähteä kohti tintematonta. Mukaan oli pakattu mm. kesken jääneitä kirjontatöitä, jotka tuntui erityisen surulliselta nähdä.



Museon kaupasta löytyi niin hauska tuote, että ne piti ottaa osaksi museohaastetta:

#48: Vieraile museokaupassa ja kuvaa hauskin tai kaunein löytämäsi tuote.

Ei että olisikin kiva käpertyä sohvan nurkkaan kirjan ja tuollaisen lukulakupussin lanssa : )




Museovisiittien lisäksi ehdimme ihailemaan vielä Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoa. Tämähän tuhopoltettiin ennen vuosituhannen vaihdetta ja katto rakennettiin talkootöinä uudelleen, se valmistui vuonna 2000.



Hienossa kunnossa kirkko on nyt, ainakin ulkoa päin. Sisällä olevista Kuutti Lavosen maalauksista voikin olla sitten montaa mieltä. Meitä ne eivät puhutelleet, mutta on tietysti raikas ajatus koristaa kirkko uudella tavalla, kun alkuperäistä ei kuitenkaan ole saatavilla.



Kuvasin kauniita hevosia kirkon parkkipaikan vieressä, mutta ihan kuin tähän kuvaan olisi tullut joku ihme efekti-filtteri? En ainakaan tunnusta sellaista tehneeni, mutta ihan hauskahan tuo on.




Tässä aito kuva, jossa ruohonkorret eivät näytä siveltimellä vedetyiltä : )



 

2 kommenttia:

  1. Kiitos taas kivoista museovierailuista ja -esittelyistä. Ihan pakko kysyä, onko sinulla ylimääräinen päivä viikossasi, kun ehdit joka paikkaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun viihdyit esittelyissä! Ei ole ylimääräisiä päiviä, ikävä kyllä : ( Kolmen päivän syyslomalla meni museoihin sen verran aikaa, ettei ehditty Torronsuolle eikä Liesjärven kansallispuistoon, vaikka suunnitelmissa oli. Jos niihin olisimme vielä ehdtineet, niin epäilisin itsekin, käykö meidän kellot jotenkin eri tahtia, kuin muiden!

      Poista