23. toukokuuta 2014

Pihan ongelmakohtia ennen ja jälkeen, osa 1








Between kirjoitteli Rikkaruohoelämää -blogissaan pihan ongelmakohdista ja haastoi muut tekemään samoin. Satuin löytämään pihakuvia vuodelta 2012, joka oli ensimmäinen kesä uudessa kodissa ja pihassa. Miten aika onkaan kullannut muistot! Vaikka on kulunut vasta kaksi vuotta niin nyt on vaikeuksia muistaa, millaisia kauheita ongelmakohtia pihalla oli.

Yläkuvissa ongelma oli kuiva ja kova, heinäjuurinen metsämaa, johon kuitenkin haaveilimme kasvimaata. Se toteutettiin rakentamalla kasvilaatikot ja sillä saatiin hyötykäyttöön tuokin pihan sivukaistale. Aita maalattiin viime kesänä.





Nämä kuvat ovat takapihalta ja kyseessä on ns. terassipenkki. Terassi on edellisten asukkaiden rakennuttama ja varsin erikoisen muotoinen. Kiva idea on kuitenkin ollut jättää keskelle tilaa kasveille. Ei kivaa oli se, että se oli päästetty todella huonoon kuntoon. Siinä sojotti muutama kitukasvuinen vuorimänty ja rhodo pikkutalvion ja vuohenputken tehokkaasti ympäröimänä. Kaikki saivat lähtöpassit. Seasta löytyi tuoksuköynnöskuusama, joka sai jäädä ja mittava läjä kiviä. Ihan hirveä tuo alkutilanne, huh huh...





Tässä sama paikka vielä toisesta vinkkelistä. Tänä keväänä siirsin takaosan saniaiset toisaalle, tilalle voisi siirrellä jotain muuta tai keksiä kokonaan uutta. Varjoyrteillä olisi toisaalta nyt tilaisuus vähän levittäytyäkin.






Sitten katsaus etupihalle. Näistä kuvista ainakin huomaa eron uuden ja vanhan välillä! Ennen -kuvassa ei kasva vielä juuri mitään. Villiintyneet angervot ovat tuhonneet nurmikon tehokkaasti kahdelta suunnalta, aitakin on ihan kamala. Tänä keväänä angervot lähtivät alareunankin penkistä ja tilalle tuli mm. kauniisti kukkiva kuriilienkirsikka. Tällä hetkellä tulppaanit ovat jo auenneet sekä aidanvieruspenkissä ihanasti tuoksuvat perunanarsissit : )







5 kommenttia:

  1. Kiinnostava katsella näitä ennen ja jälkeen -kuvia ja nähdä, mitä muutoksia olette tehneet. Tosi paljon kahdessa vuodessa. Puutarhan ja pihan hoito on pitkäjäneistä hommaa, ei tule yhdessä vuodessa vielä piha/puutarha valmiiksi.

    Teillä kasvaa kieloja pihassa niin kuin meilläkin maalla. Se kohta on meillä samalla sekä kaunistus (varhain keväällä) että ongelmakohta (myöhemmin kesällä), kun kielosto on samalla juolavehnän kasvupaikka. Kielot kasvavat osittain kukkapenkissä ja osittain ovat levittäytyneet siitä laajemmalle, ison vaahteran juurelle. Olisi kiva saada siltä alueelta juolavehnät pois. Toistaiseksi ollaan tehty vain niin, että kevätajan kielot saavat kasvaa ja kukkia, myöhemmin kesällä kukkapenkin ulkopuolelle levittäytyneet kielot + juolavehnät ajetaan alas ruohonleikkurilla ja kukkapenkkiosastossa kielot saavat olla ja yritän kitkeä vain juolavehnät. Tuntuu, että kielot eivät ole tästä neljässä vuodessa kärsineet, päinvastoin ovat tuuhentuneet ja levinneet laajemmalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, koko ajan keksii uusia kunnostuskohteita mutta tietenkään aika ei riitä kaikkeen, ainakaan heti. Mekin ajetaan kielokko kukkimisen jälkeen alas, kun heinät valtaa alueen. Keväisin olen haravoinut heinikon ja saanut siitä katetta mansikkalaatikkoon, on ihan nättiä olkea.

      Kielot on todella ihania, mutta liika on niissäkin liikaa. Ihan joka paikassa ei tartteis kasvaa...

      Poista
  2. Kiva päästä kurkkaamaan pihanne muutoksia. Isoja eroja olet saanut tehtyä parissa vuodessa. Hienon näköiset alueet :O)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos : ) Välillä tuntuu, ettei paljon mitään ole tapahtunut, mutta onneksi kuvista selviää totuus. Uskaltaa suunnitella eteenpäinkin!

      Poista
  3. Tällaiset ennen ja jälkeen kuvat antavat hyvän käsityksen siitä, miten tehdyt muutokset vaikuttavat. Paljon olette jo saaneet kahdessa vuodessa aikaan. Vuosien myötä oman käden jälki näkyy yhä paremmin ja toisaalta myös toiveen ja tarpeet selkenevät.

    VastaaPoista