22. toukokuuta 2014

10 kuvaa kesään - toukokuuKesä on jo melkein täällä, vai olisiko nyt kuitenkin loppukevät virallisesti. 10 kuvaa kesään -haasteessa ollaan jo toiseksi viimeisessä kuvassa! Kovin on jo vihreää ja paljon kukkii kevätkukkia, mutta esim. puun ja pensaiden lehdet eivät toki ole ihan kesän tasolla vielä. Ensi kuussa sitten : )

Nurmikko on leikattu jo kerran ja terassilla on nautittu iltapäiväkahveja. Aurinkovarjoa ei ole vielä tarvittu, vaan olemme nauttineet lämpimistä auringon säteistä.

Meillä kerätään tänä kesänä kasvioita! Kummatkin lapset saivat koulusta tämän kesätehtäväksi. Viidennen luokan lopettavalla tytöllä kerättäviä kasveja (päällimmäinen lista) on 30 kpl, seiskaluokan lopettavalla pojalla kasvilista on 60 kasvin pituinen (alempi lista). Lapset ovat projektista ihan innostuneet, mutta kuitenkin taidan olla se, joka on kaikkein innostunein. Aika paljon ollaan jo löydetty, mutta toki monien kasvien kukintaa pitää vielä odotella. Alettiin jo huolestua kukkivan leskenlehden löytymisestä, mutta onneksi appivanhemmat bongasivat sellaisia yhdestä ojasta.
Vanha tietokirjallisuus painaa paljon, ja sehän sopii prässäystarkoitukseen. Suunnittelemme parhaillaan sitä, millaiset itse herbaariot tulevat olemaan. Paksumpaa paperia täytyy ainakin hankkia, ellemme sitten päädy käyttämään valmista leikekirjaa tai valokuva-albumia pohjana. Tulisi aika hieno : ) Myös kasvien  nimikointilappuja voi taiteilla vaikkapa vanhan tyyliseksi koukeroisella fontilla tms. Niin jännää ja hauskaa tämä kasvion keräys!Pihan kielot alkavat pikkuhiljaa kukkia. Sisälläkin alkaa tuoksu olla melko huumaava. Ihanaa : )10 kommenttia:

 1. Kevään vaalean vihreä alkaa vähitellen taittua tummempaan sävyyn. Täytyykin käydä kurkkaamassa kieloja, pihalla ne eivät vielä kuki, mutta aurinkoisessa metsärinteessä varmasti jo. Muistan kasvion keräämisen, olin hyvin innostunut puuhasta, mutta aina tuli viimepaniikki saada nimilaput tehtyä ja kasvit liimattua paikoilleen. Nyt voin kyllä todeta, että se oli hyödyllistä puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on auennut muutamia kielonkukkia aurinkoisessa ja kuivassa (!) paikassa, mutta varsinainen kukkaloisto on vielä edessä. Kasvion kerääminen on todella opettavaista! Niin monelle tutulle kasville saa nimen. On hauskaa, että ihan kotipihastakin löytyy jos jonkinlaista heinää ja kukkaa tunnistettavaksi.

   Poista
 2. Voi että! Tulee ihan oman kasvion tekeminen mieleen. Ihanaa puuhaa yhdessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en päässyt tätä riemua kokemaan, siksi varmaan olenkin niin täpinöissäni : ) Alkuinnostus on ainakin suurta, katsotaan sitten loppukesällä, vieläkö kuuluu riemun kiljahduksia...

   Poista
 3. Silloin kun kävin koulua, meillä ainakaan ei kerätty kasvioita. Tylsää! Tosi mukavaa, että nykyään kerätään ja lapsesi ovat siitä innostuneita. Kasvintuntemus on hyvä harrastus ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei meilläkään! Olikohan meidän opettajat jo lopen kyllästyneitä kasvioihin? Äitini ja anoppini kasviot on niin hienot, hauskaa että lapset saavat nyt tehdä omansa. Pojalla on mahdollisuus tehdä myös digitaalisena, mutta eihän se ole sama asia ollenkaan. Kansiosta jää konkreettinen muisto : )

   Poista
 4. Ai vitsit. Kuvakasvion kerääminen on/oli niin kivaa :). Ei tosin silloin, kun se piti itse kouluun kerätä, kun piti opetella kasvien latinankielisetkin nimet ulkoa (juu, olen vähän vanha ;)), mutta se oli hauskaa, kun oli pojilla tehtävänä ja sain osallistua. Elikkäs siis hoitaa homman.. (Joskus meni vähän överiksi ja oli kaikki taskut ja laukut pullollaan liiskaantuneita tai murentuneita kasvilöytöjä, kun ei aina muistanut heti liimata niitä kansioon). Kivaa, että perinne on elvytetty. On ihan eri asia kuin netistä tutkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho. Varmaan et muista latinankielisiä enää? Sinänsä mielenkiintoista olis tietää ne, mutta ei nyt kuitenkaan kovin hyödyllistä. On tämä oikein hauska perinne. Ja kiva, että äidit pääsee auttamaan! Saattaa jäädä kasvio sellaisilta pojilta keräämättä, joiden äidit ei ole kiinnostuneita. Vapaaehtoista tämä kuitenkin on, toisaalta numeron korotusmahdollisuus houkuttaa : )

   Poista
 5. Todella hauska kotitehtävä! Minä en ole koskaan kasviota kerännyt ja siitä taitaakin löytyä syy tietämättömyyteeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mielellään tällaista läksyä tekee, mielummin kuin vaikka laskee matikkaa : ) Muistan, että koulusa opeteltiin kasvien nimiä vaikka ei kasviota kerättykään, ja silti kaikki nimet tuntuu tippuneen päästä!

   Poista