16. maaliskuuta 2018

Sukkia, lapasia, pipo ja paita

Syksyn neuleista vielä pari sanaa, jonka jälkeen on parempi siirtyä keväisempiin juttuihin. Niina Laitisen yhteisneulonta syksyllä oli nimeltään Metsäretket. Aiheensa vuoksi sukkiin oli käytettävä kasvivärjättyjä lankoja, kertakaikkiaan pakko. Jätin tällä kertaa keltaiset ja vihreät pois, pohjavärinä perusharmaata seiskaveikkaa. Muokkailin kuvioita jonkun verran. Heti alussa roikkuvien lehvien jälkeen tuli pallukkarivi (marjoja?), mutta ne eivät mallissa olleet kohdallaan lehvien kanssa. Suurensin vähän marjoja ja sijoitin ne lehvien kohdalle, väleihin tuli pienet tiplut. Ruskea siksak-kuviokin taisi olla omaa sovellusta. Nämä sukat meni tyttärelle.

Malli: Metsäretket
Langat: 7 veljestä harmaana sekä liuta kasvivärjättyjä saman paksuisia, mm. Novita Juhani
Puikot: Kääk, oliskohan olleet 3,5 mm?

Sukkien jälkeen julkaistiin vielä lapasohjekin samalla teemalla. Näistä tuli muuten kivat, mutta peukaloista tuli vähän liian tiukat. En ole jaksanut purkaa ja tehdä uudelleen. 
Syksyn värejä toistaa kivasti myös nämä Squircle-sukat. Tämä malli on tosi hauska tehdä, oikeastaan inspiroisi tehdä taas yhdet tällaiset, ne olisi jo kolmannet.

Malli: Squircle
Langat: Alize Superwashia ja jämäsiä mm. Väinämöinen, Fabel ja Sisu.
Puikot: 2,5 mmLoppuvuoden harmaudessa teki mieli neuloa jotkut piristävän väriset sukat. Tähän tarkoitukseen kävi oivallisesti Regian Stripemania Color, jossa ihanat oranssin ja ruskean sävyt. Kaveriksi sille otin Nalle Taikaa vihreän sävyissä. Jo on väri-ilottelua!
Pojalle lupasin neuloa retkivillapaidan, sellaisen perinteisen, kunnollisen ja villaisen. Syksyllä menimme yhdessä lankakauppaan Lopi-hyllylle ja sieltä hän valitsi mieleisensä värit. Mallin olimme valinneet jo etukäteen. Päävärinä paidassa on antrasiitin harmaa, melkein musta lanka. Sovelsin ohjetta ja tein niskaan lyhennettyjä kerroksia, mutta aluksi ne sattuivat väärään paikkaan, puoliksi olkapäälle. Paita tehtiin alhaalta ylös saumattomasti, joten testaaminen tuossa vaiheessa oli ihan mahdollista ja kunnon paikat saatiin merkattua, kunhan siihen vaan vähän käytti viitseliäisyyttä. Lopulta paita onnistui oikein hyvin ja sitä käytettiin jo monesti syksyn partioretkillä. Paita valmistui noin kolmessa viikossa.

Malli: Riddari
Lanka: Istex Lettlopi
Puikot: 3,5 mm ja 4,5 mm
Sitten pipo-osastolle. Monet aiemmin tekemäni pipot ovat ruskean ja oranssin sävyisiä, ne eivät nyt sopineet vanhaan roosaan takkiin. Sopivat langat löytyivät Ilo Yarnsista Salosta ja malliksi nappasin vanhan tutun Ligurian.

Malli: Liguria
Langat: ONION knit No. 4 Organic Wool + Nettles
Puikot: 4 mm

Vähän jälkijunassa tutustuin tähän sukkamalliin, jota monet ovat neuloneet jo monta kuukautta:  Vanilla-sukkiin. Rakenne on ihan uudenlainen ja sukasta tulee hyvin jalkaan istuva. Just hyvä malli näille itseraidoittuville langoille, joista neulottuihin sukkiin kaipaa jotain pientä twistiä. Ylemmän kuvan sukat tein tavallisilla sukkapuikoilla, alemmat looppasin. 

Lanka: Alize Superwash
Puikot: 2,5 mm
Olin jo alkusyksystä kaivanut esille suomenlampaanvillani tarkoituksena alkaa tehtailemaan lapasia talveksi. Tehdas pääsi aloittamaan toimintansa vasta helmikuun alussa, mutta näyttää näitä pakkasia nyt riittävän (argh!), joten villalapasia tarvitsee vielä (valitettavasti). Kumpikin näistä oikein kiva malli ja suomenlampaan villa nyt on ihan superihanaa neuloa, aina...

Malli: Norwegian Mittens for Mimi (ilmaisohje)
Lanka: Erilaisia suomenlampaan villoja
Puikot: 3 mm
Näissä toisissa kaaviot on napattu Ravelrystä, mutta varsinainen ohje oli maksullinen ja ilmeisesti norjaksi. Sovelsin sitten toisten lapasten ohjeesta, kaavion silmukkamäärä täsmäsi kummassakin. Suuremalla kontrastilla olevat värit toimisivat näissäkin paremmin, mutta on nämä ihan kivat näin utuisinakin.


Malli: Erlands Mitten 
Langat: Suomenlammasta
Puikot: 3 mm4 kommenttia:

 1. Oi, mitä värejä ja malleja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan on muuten ikävä luonnon värejä, noi syksyn lehdet ja Ruska näyttää niin ihanilta! No kohta saamme onneksi nähdä kevään värit : )

   Poista
 2. Mikä määrä ihania neuleita väreineen, kuvioineen. Paljon lämmittävää olet saanut aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoinen sekametelisoppa noin yhteen kerättynä, mutta tosiaan lämmittäviä juttuja kaikki.

   Poista