26. kesäkuuta 2015

Pikkukurjenmiekkoja, pioneita ja puutarhatreffitTänä vuonna ensimmäistä kertaa kukkivat pari pikkukurjenmiekkaa (Iris pumila), joiden kukkia odottelin malttamattomana jo viime vuonna. Tämä säämiskän värinen on nimeltään Gingerbread Man, tuo ruskea oli todella vänkä lisä kukkapenkkiin kaukaa katsottuna. Vaaleanruskea ei todella ole mitenkään yleinen kukkivan kukan väri, päinvastoin jo kuihtuneen kukan väri.Toinen odotettu pikkukurjenmiekka Cherry Garden hehkui suorastaan kirsikkapuiston väreissä. Aivan ihana syvä punainen, eri valoissa eri värinen. Kuvassa näyttää lilahtavalta, mutta kukka oli oikeastaan enemän kirsikanpunainen kuitenkin. Kurjenmiekoissa on noi ihanat karvatupsut lehden alkupäissä, suloiset kerrassaan.Sitten pioni-osastolle! Neljättä vuotta kukkapenkissä rehevänä kasvanut `Paula Fay´ kukki viimein yhden kukan voimin! Kuvassa jo hieman ylikukkineena, mutta ihanan tummanpunaisena silti vielä hehkuen. Ensi vuonna voisin mielellään katsella enemmänkin näitä kukkia : )
Tämän vuoden hankinta, jalopioni ´Madame Caloy´:ssa oli melko isot nuput ja se ehättikin ne jo avaamaan. Taimen mukana seuranneen kuvan mukaan kukan olisi pitänyt olla vaaleanpunainen ja keskeltä kermanvaalea. Ei haittaa kukan valkoisuus, ihastuttava se on joka tapauksessa!Marketanpuiston toukokuisilta markkinoilta yksi hankinoista oli perhosorvokki. Sillä on mitä ihanin, puhtaanvalkoinen kukka, jossa myös hapsut sisällä : )Ja vielä yksi uusi kasvi, akileija punavalkoisena. Vastustamattoman iso ja kaunis kukka!

Eilen minulla oli mukavat puutarhatreffit, kun tapasimme Rikkaruohoelämää -blogin Betweenin kanssa. Hän tuli hakemaan minulta koristemansikkaa ja toi vaihtareiksi vaikka mitä ihanuuksia, mm. taponlehteä, (joka on ollut hankintalistallani), kevätkaihonkukkaa ja metsäruusua. Oli oikein mukava tavata samalla aaltopituudella oleva puutarha- ja kissaihminen! Juttua olisi riittänyt vaikka kuinka, joten täytynee tehdä vastavierailu piakkoin : )

Uusille kasveille on alettava tekemään hyviä istutuspaikkoja eli yhtä penkkiä pitää alkaa laajentamaan. Ei yhtään hullumpaa kesälomapuuhaa se, kun vielä ilmatkin näyttää tästä vähän paranevan. Lähdenkin tästä pihalle, adios!10 kommenttia:

 1. Voi että mitä ihanuuksia! Mulla nuo pienet kurjenmiekat näyttävät pitävän välivuoden, mutta ei se mitään - yksi iso on tulossa ekaa kertaa kukkaan onneksi :-) Jos mulla ei olisi itsellänikin 'Gingerbread Mania', kuolisin kateudesta kuvasi edessä.
  Vau mitä pioneja, tuo valkoinen jättiläinen on huikea!
  Adios, toivottavasti täällä juuri riehunut ukkoskuuro ei tule juuri sinne! Olin just saanut ruohon leikattua, aika hyvä ajoitus. Nyt taas pihalle ihan kuin sielläkin :-)
  Voi, kissa- ja puutarhaihmisten tapaaminen on niin mukavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että sulla kukkii isot sentään. Mulla taas ei ainakaan vielä näyttäisi olevan niissä nuppuja näkyvissä., ehkä niillä on nyt välivuosi? Ukkoskuuroa ei näkynyt, hyvällä säällä pääsi mylläämään ulkona : )

   Poista
 2. Joku kutsui tuota Gingerbread Mania mummokalsarin väriseksi. Niin tai näin, mutta tavalliset kasvit puutarhaansa istutettuaan alkaa himoita erikoisuuksia. Ehkä se on sitä nälän kasvamista. Täytyy koitella omia rajojaan. Kukkien maailma on ihmeellinen. Näitä katsomalla se tuli taas todistettua. Ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on muutama hailakan oranssi kurjenmiekka, jotka on ehkä vielä enemmän mummonkalsareita ; ) Erikoisuudet on mun mielestä puutarhastelun suola, Tämä laji vie mennessään kun valikoima on niin huikea ja innostus vaan kasvaa ja kasvaa. Kukapa nyt jaksaisi pelkkää vuorenkilpeä kasvattaa, tai siinä tapauksessa ei kai voisi edes puhua puutarhaharrastuksesta.

   Poista
 3. Monta ihanuutta! Voi tuota suloista perhosorvokkia. Ja pioni Paula Fay, upea väri. Just eilen katselin netistä samaista lajiketta ja ajattelin, että pitäiskös hankkia tuo kaimani. Kurjenmiekkoihinkin olen tänä kesänä ihastunut pahasti, mutta noita kahta minulla ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löydät pionikaimasi : ) Kurjenmiekat tuli meidän puutarhaan vähän vahingossa, kun Sailan blogista luin niiden myyntitapahtumasta ja ryntäsin Päivölään ostamaan kassillisen taimia. Ihania ne kyllä on, eipä ole hankinta kaduttanut. Ymmärrän hyvin, että niihinkin voi helposti hurahtaa!

   Poista
 4. Oijoi mitä kaunottaria sinulla penkeissäsi onkaan:) Voin vain katsella ihaillen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! Onneksi voi ummistaa silmänsä rikkaruohoilta, kun kuvaa kukkia läheltä ; )

   Poista
 5. Ihania aikaansaannoksia. Kaunista, niin kaunista.
  Taitava olet kun tuon kaiken saat noin ihanasti kukoistamaan.

  terv. Peukalo kämmenellä näissä viherasioissa :)

  Aurinkoista viikkoa ja paljon kauniita kukintoja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos : ) Voin paljastaa salaisuuden ja kertoa, etten ihan hirveästi kasvejani hoida. Lannoittaakin pitäisi paljon ahkerammin esimerkiksi. Mutta hyvä, että ainakin jotkut kukoistavat, ainakin välillä ; )

   Poista