25. toukokuuta 2015

Oi, mitä ihanin toukokuu!

Tämä toukokuu nyt vaan on niin ihana! Pihalla kasvaa kohisten ja ensimmäiset jo kukkivat. Ja nämä ihanat vaaleanvihreän sävyt!

Viime kesänä reppanataimina hankkimani pari tarhakylmänkukkaa voivat hyvin ja toinen kukkii näin hienosti. Tämän punaisen lajikkeen nimi on Pin Wheel.
Etupihan vinopenkistä kuukahti jo viime kesänä peikonpähkinä, sen tilalle hankin hakuropajun, joka on mallia "pikkupuska", ei siis ole vartettu, kuten kai yleensä on tapana. Niitä olen muutamia kokeillut ja aina ne ennemmin tai myöhemmin paleltuvat talvella. Jospa tämä maata lähempänä kasvava versio vaikka olisi pitkäikäisempi. Sen lehdet ovat niin kauniit, että aina tämä kasvi vaan viehättää!Koiranhammasliljat kukkivat komeasti tänä keväänä. Lehtien marmorikuvio on todella erikoinen, ja kaunis on kukkakin, Takana häämöttää kevätesikko ja näköjään yksi vuohenputken lehtikin, hyi hyi...Tässä esikko lähempää. Se on tuotu Turun saaristosta Iniöstä ja muutti vanhan kotimme pihalta nelisen vuotta sitten. Voi hyvin ja kukoistaa! Tänä keväänä bongasin kävelytien varresta metsän reunasta pikkuisia etelänkevätesikoita ja siirsin ne pihaani. Toivon niillekin oikein rehottavaa tulevaisuutta.
Viime keväänä Saaripalstan Sailalta saamani Gold laced -esikko voi myös oikein rehevästi. Tuntuu, että se on tuplannut kokonsa ja kukkia tosiaan pursuaa. Tämä on ihana, ihana, ihana! Saila muuten juuri selvensi kevätesikon ja etelänkevätesikon eroja, kannattaa lukea hänen blogistaan.Äitienpäivälahjaksi toivoin tänä vuonna riippajalavan ja sellainen nyt takapihallamme nököttää. Entisen kotimme pihalle istutimme sellaisen ja tykkäsin siitä ihan hurjasti. Olisin halunnut sen mukaani, mutta ei sellaista 9-vuotiasta puuta niin vaan muuteta. No, nyt riippajalavapuutos pihassamme on korjaantunut.Lauantaisilta Marketanpuiston puutarhamarkkinoilta mukaan tarttui yhtä sun toista herkkua, ja yksi niistä on Merimiehensydän -niminen kevätkukkija. Eikös olekin hauskan näköiset kukat? Tämä on sellainen, joka kukittuaan häviää täysin. Täytyykin olla tarkkana myöhemmin kesällä ja syksyllä, ettei runtele tämän juuria.Niin inspiroivaa aikaa kun tämä toukokuu onkin, välillä pitä vähän levätä. Ja muistaa venytellä varpaita : ))12 kommenttia:

 1. Ihanaa kukintaa. Upea tuo Gold Lace, tänä keväänä ole alkanut innostua esikoista. Minun kylmänkukkani on selvästi hyvin myöhäinen laji, se ei vieläkään kuki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikkoinnostus on hiipinyt tännekin vähän salakavalasti, tosin taimikaupoissa en hirveästi ole erikoisiin lajikkeisiin törmännyt.

   Jostain syystä etupihan kylmänkukka kukkii, takapihan ei. Karvaiset varret ja lehdet on hauskat : ))

   Poista
 2. Oi varpaat ♥
  Ja oi esikot ♥ Ihana kuulla, että ne viihtyvät, Gold Laced onkin oikein rehevöitynyt siitä pikku taimesta! Se onkin muuten Polyantha-ryhmää eli loistokevätesikko. Muistaakseni ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tarkennuksesta! Lisään tiedon listaani ja päivitin myös oikean nimen tekstiin : )

   Poista
  2. Tuota... en ole ihan varma. Tämän tyyppisiä esikoita on ollut jo 1800-luvulla ja on vähän epävarmaa... maailmalla ne ovat joskus 'Gold Lace', joskus Gold laced -ryhmä, joskus 'Victoriana Gold Lace Black', heittomerkkien kanssa ja ilman... Rakkaalla lapsella on monta nimeä ;-) Silver laced jne. on sellainen, jonka terälehdissä on valkoinen reuna keltaisen sijasta, muuten ihan samanlainen kukka.

   Poista
  3. Ok, molempi parempi siis. Se valkoreunainenkin on iiiihana!

   Poista
 3. Minullakin on meneillään monenlaista innostusta ml. esikot. Näyttää siltä, että esikkoinnostusta on ilmassa. Tuo sinun esikkosi on aivan hurmaava. Tarhakylmänkukkasi on myös hieno! Minä kylvin tänä keväänä punaisen tarhakylmänkukan siemeniä, ja ne itivät hyvin. Nyt on pienokaiskokoisia taimia. Monta vaihetta vielä, ennen kuin niistä tulee kukkivia, jos tulee ja jos menestyvät talven yli. Minulla on eri lajike, vaikka punainen onkin, 'Red Bells'. Voi tulla siis hiukan erisävyinen. Myös koiranhammas on kukka, jota olen tänä keväänä alkanut katsella sillä silmällä, vaikka vielä minulla ei sellaista ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koiranhammasliljan sipuleita löysin yllättäen taimikaupasta syksyllä sellaisista koreista irtokappalemyynnistä, Ihan uusi tuttavuus oli! Jos joskus tulee vastaan lisää, niin hankin varmasti.

   Siemenestä kasvattaminen on hidasta, mutta kun siinä onnistuu, niin on se hurjan palkitsevaakin. Mun kärsivällisyys aika harvoin sellaiseen venyy, mutta on ne muutamat onnistumiset edelleen sykähdyttäviä, sellaisia omia "vauvoja" ; )

   Poista
 4. Gold lace-esikot (joita näen nyt ihan ekaa kertaa..) näyttää ihan pikkuauringoilta :). Söpöjä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niissä on kiva aurinkoista viattomuutta ja iloa!

   Poista
 5. Riippajalavassa onkin tosi nätit lehdet. Tämä on ihan kauheaa, kun täällä blogimaailmassa näkee niin paljon ihania kasveja ja kohta jo alkaa kutkuttamaan saada samanlaisia omaan puutarhaan. Koiranhammas mm. on sellainen ja kukkii minullakin ensimmäistä kevättä. Löysin pari sipulia niinikään irtolaarista, enkä tiennyt laisinkaan, mitä on tulossa. Samanlainen sitten tuli kuin sinullakin.
  Ihanat varpaanvenytykset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, kiva tartuttaa kasvi-innostusta! Yleensä on hauska nähdä eri kasveja bloggareiden pihoilla, koska silloin usein saa kunnollisen käsityksen niistä, kuin taimikaupan pikkupotista.

   Poista