9. maaliskuuta 2016

Ihana, ihana Venetsia!


Käväisimme hiihtolomalla parin päivän matkalla Venetsiassa. Perillä olimme kaksi täyttä päivää ja se riitti kaupungin näkemiseen oikein hyvin. Jos olisi ollut vielä yksi päivä, olisimme menneet käymään läheisillä saarilla. Keskusta-alue on sen verran kompakti, että sitä kiertää jalkaisin oikein mainiosti. Must-nähtävyydet San Marcon aukion lähellä katsastimme heti ensimmäisenä päivänä ja lopu ajasta vaan kuljeskelimme ja ihmettelimme kaupunkia.

En lakannut ihastelemasta kaupungin värejä! Kaikkialla tuli vastaan todella hurmaavia sävyjä, enimmäkseen murrettuja ja maanläheisiä värejä. Minne vaan katseensa käänsikin, siellä oli jotain kuvauksellista. Kuvia tulikin otettua yhdessä poikani kanssa varmaan pari tuhatta. Tämän postauksen kuvat on otettu kännykällä.


Naruilla katujen ja kanavien yllä kuivuvat pyykit olivat erityisen sympaattisia. Ja niin kuvauksellisia, että niitä ikuistui useampaan kuvaan.
Tämäkin näkymä vaan putkahti eteen, kun käänsi katseen sivulle. Ai että, kun olisikin voinut tutkia kaikki kivan näköiset kujat!Kanavista olisi voinut kuvata ihan jokaisen. Tai niin me taidettiin ehkä tehdäkin ; ) Vesi oli kauniin sinivihreää eikä roskia näkynyt ollenkaan. Kanavat eivät myöskään haisseet yhtään, niinkuin ne ehkä kesähelteellä tekevät.

Ylihintaista turisti-gondoliajelua emme ottaneet, mutta vaporetolla menimme Grand Canalin läpi ja aluksen keulasta ihailimme maailman kauneinta valtatietä.Erikoisin käymistämme kohteista oli ehdottomasti tämä kirjakauppa Libreria Acqua Alta. Sitä pitää vanhahko setä, joka istuu myyntitiskinsä takana, polttaa ketjussa ja yskii pahan kuuloisesti. Hänellä on kaupassaan ainakin yksi kissa, joka vierailumme aikana nautti ruokansa tällä samaisella myyntitiskillä.


Kaupassa on kirjoja ihan joka paikassa. Gondolissa, ammeessa, pöydillä, seinillä. Siis kaikkialla muualla paitsi lattialla, jonne tulvavesi joskus kohoaa. Tarjonta oli hyvinkin erikoista, ostimme kaupasta vaan kortteja ja yhden vanhan Rooman kartan, jonka lopulta sain kaupan päälle.Kaupan perältä pääsee kapuamaan kirjaportaita pitkin kanavan reunalle, josta aukeaa kivat näkymät. Portaat oli ihan tukevat, mutta silti mua vähän hirvitti. Pelkoa kanavaan tippumisesta ei kuitenkaan ollut : )
Tämä näkymä odotti kirjaportaiden päässä. Jonkin vaaleanpunaiset lakanat kuivuvat helmikuun viileässä tuulessa.San Marcon aukion ja basilikan ohella Venetsiassa on melkein pakko mennä viereiseen Dogen palatsiin. Se oli hieno, tummasävyisiä saleja oli perä perään useampia.Dogella oli yhdessä huoneessa erityisen hauskat ikkunat!


Palatsivisiitin kohokohta ainakin meille oli Huokausten sillan läpi käveleminen. Tosin olin odottanut siltä jotain aivan erilaista, kuin mitä todellisuus oli. Silta oli tumma ja pimeä ja jotenkin epämääräinen. Ikkunathan ovat todella pienet, joten mistä sinne valoa pääsisikään? Vankiparat ovat tällä sillalla huokailleet ennen joutumistaan ahtaisiin ja kosteisiin tyrmiin.Olin ennen matkaa nähnyt Pinterestissä kuvan tästä talosta ja hieman harmittelin, että todennäköisesti en tulisi törmäämään matkallani siihen. Kuinka ollakaan, paikka sijaitsi yhden korttelin päässä hotellistamme! Melko pienet on huoneet tuossa talossa, vaikka onkin hurjan söpö.

Venetsia on niin ihana kaupunki, ettei sitä oikein edes kunnolla ymmärrä. Ainakin näin talvella ihmismäärä oli varsin kohtuullinen ja jonotusta ei ollut mihinkään. Illan tullen kaupunki muuttuu totaalisesti. Katuvaloja on varsin vähän ja tunnelma on hämyisä, mutta silti turvallinen.

Ah, Venetsia!


6 kommenttia:

 1. Venetsia on ihana. Se on niin taianomainen paikka, että se on yksinkertaisesti itse koettava. Kävin siellä ensimmäisen kerran elokuun helteessä 70-luvun lopulla ja kiehtovuudesta huolimatta mieleen jäi myös kanavista nouseva löyhkä ja vedessä kelluvat jätteet. Toisen kerran olin Venetsiassa kesäkuussa 1995, jolloin kaupungin pelastamiseksi oli jo vuosien ajan tehty aktiivisia toimia ja se näkyi puhtaampaa vetenä. Vaikka silloinkin oli lämmin, ei vesi haissut laisinkaan niin voimakkaasti kuin edellisellä reissulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti ollut aika dramaattinen ero muutenkin tuo 70-luku vs. 90-luku. On hienoa, että paljon toimia on tehty kaupungin säilyttämisen puolesta.

   Poista
 2. En ole Venetsiassa(kaan) koskaan käynyt kuten en koko Italiassa. Voi kuinka matkakuume iski. Hauskaa, että kuivuvat pyykitkin näyttävät niin esteettisen kauniilta, kuten kaikki muukin tuossa kaupungissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, pyykit oli monesti vielä laitettu kuivumaan kokojärjestykseen, ensi sukkarivi, sitten muita pieniä ja lopuksi paidat ja housut.

   Suosittelen kyllä Venetsiaa matkakohteena! Sen veroista ei ole toista : )

   Poista
 3. Ihanaa, Inka, että olit laittanut selostuksen tänne. Kiitos! Oletko lukenut Donna Leonin kirjoja? Niissä liikutaan näissä maisemissa. Raija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! En ole lukenut niitä kirjoja, mutta pitäisi varmaan. Vaikuttavat hyviltä ja jänniltä : )

   Poista