13. huhtikuuta 2015

Puutarha-aiheinen blogihaaste     Iiihana viikonloppu takana! Puutarhahommiin pääsi oikein kunnolla eikä ollut edes kylmä! Nyt on kukkapenkit kuosissa ja kitketty on toivottavasti vain rikkaruohoja. Tosin ne on vielä niin pieniä (lemmikkejä lukuunottamatta), että kitkentä on hieman haastavaa. Tätä ei varmaan saisi sanoa ääneen, mutta kasvaisivatpa vähän lisää (niin olisi helpompi kitkeä!).

     Nyt kun puutarhkausi on kunnolla avattu, tähän hetkeen sopii kuin nakutettu Betweeniltä saamani blogihaaste, jonka kysymykset koskevat puutarhajuttuja. Kiitos paljon haasteesta!

   1.Oletko kirjoittanut kauan?
    Aloitin blogin pitämisen marraskuussa 2008. Aluksi aiheina oli kortteja ja koruja, jotka nyttemmin on melkein kokonaan korvautuneet muilla aiheilla. Pääpaino taitaa nykyään olla neulomisjutuilla ja kesällä kirjoitan myös pihan kuulumisista.


    2. Omistatko kasvihuoneen?
    No tavallaan. Se vaan on vielä ikkunoina siisteissä pinoissa pihalla ; ) Mielipiteet tulevan kasvihuoneen paikasta ja sen ulkomuodosta ovat vaihdelleet jo melkein kahden vuoden ajan. Olisi kiva, jos siitä tulisi sitenkin enemmän kesähuone, jossa voisi jotain pientä myös kasvattaa. Siinä tapauksessa se olisi hyvä sijoittaa vähän keskeisemmälle paikalle pihaa, kuin alunperin ajattelimme. Mitään kurkkutarhuria minusta ei varmasti koskaan tule.

   3. Harrastatko puutarhamatkailua?
    Toistaiseksi hyvin pienimuotoisesti, lähinnä Marketanpuiston kevätmessuilla olen käynyt. Joskus olisi hirveän kiva päästä Türin kukkamarkkinoille tai Tukholman puutarhamessuille.
    4. Mikä on puutarhasi helmi?
    Jaa-a, tosi vaikea sanoa. Jos joku on pakko valita, niin voisin nimetä yhden kiinanpionin: Eden´s Perfume. Joka ei siis ole vielä edes koskaan kukkinut! Sitten kun se kukkii ja sen huumaava tuoksu täyttää koko pihan, niin se tatusti on helmi : ))

   5. Kasvatatko itse vai ostatko valmiit taimet?
    Vuosittain laitan jotakin kasvamaan, mutta kärsimättömänä luonteena joka vuosi totean, että ostan sittenkin mielummin kasvit valmiina, jotta ne ovat heti toukokuussa reheviä. Kasvimaalla toki kasvatan herneet, rucolat yms. siemenestä. Muutaman perennan olen onnistunut siemenestä kasvattamaan, punaisen lupiinin ja punapäivänkakkaran.


    6. Oletko käyttänyt ammattilaista puutarhan suunnittelussa?
    Emme ole itse turvautuneet ammattilaisapuun, mutta talon edelliset asukkaat olivat teettäneet pihasuunnitelman Maj-Lis Rosenbröijerillä vuonna 1997. Kovin paljoa tuosta suunnitelmasta ei taida olla jäljellä, vaan etupihan kivetys ja autopaikan reunan kasvillisuus.

   7. Puutarhasi ikä?
    1960-luvulla, kun talo on rakennettu, piha on kuulemma ollut lähinnä metsää. Seuraavat asukkaat olivat kaataneet tontilta yli 50 puuta ja muokanneet siitä puutarhamaisemman. Istutuksia siellä oli ostohetkellä kovin vähän, eikä hyötykasveja ollenkaan, joten varsinaisesta puutarhasta ei mielestäni voinut puhua. Omassa hoidossamme piha on ollut loppuvuodesta 2011 asti. Nyt pihalla on jo kukkappenkkejä sekä hedelmäpuita ja tarkoitus olisi kasvatusalueita edelleen laajentaa.


     8. Puutarhoja, joita ihailet?
    Eniten taidan ihailla Saaripalstan Sailan puutarhaa, siellä tapahtuu koko ajan ja siellä kasvaa vaikka mitä ihanaa! Ja puutarhaesittelijät nyt ovat ihan vertaansa vailla -terkkuja Mustille ja Ransulle! : )

     9. Onko puutarha harrastuksesi vai työsi?
    Ihan pelkkä harrastus ja sellaisena se saa pysyäkin.

    10. Mitä muuta harrastat? 
    Lukijoille ei liene yllätys, että neulomista : ) Luen myös paljon ja katson elokuvia tai hyviä sarjoja. 

    11. Jakaako puolisosi puutarhaharrastuksesi?
    No siinä mielessä kyllä, että osallistuu suurempien linjojen suunnitteluun ja toteuttaa rakentelujuttuja, mutta ei häntä voi varsinaiseksi puutarhaharrastajaksi sanoa ; ) Saan ihan itse valita kasvit kukkapenkkeihin ja hoitaa ne. Nurmikon leikkuusta vastaa mies tai poika, mutta sen voikin kai lukea suurempien linjojen hoitoon ; )


7 kommenttia:

 1. Siellä onkin varmasti hykerrelty kun viikonloppuna oli niin ihana ilma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä. Eipä pannut Ellikään pahakseen ulkoilua aurinkoisessa säässä, jossa lensi jo muutama pörriäinenkin!

   Poista
 2. Hauskaa, että ehdot vastata haasteeseen. Näitä on mukava lukea, koska siten oppii paremmin tuntamaan ymmärtämään blogituttujen postauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vielä haasteesta! Tykkään itsekin lukea ihmisten haastevastauksia, koska niissä mennään usein vähän pintaa syvemmälle.

   Poista
 3. Oho, luin postauksesi vasta nyt ja punastuin ilosta! Kiitos kauniista sanoistasi. Mustille ja Ransulle välitetään terkut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet kyllä ihan kaikki kehut ansainnut! Toivottavasti saadaan joskus järjestettyä se vierailukin saarella : )

   Poista
  2. Ajattelin ihan samaa :-)

   Poista